Greening Stanton

COMMUNITY DESIGN COLLABORATIVE  |  Philadelphia

Locus Partners led a multi-disciplinary group of designers and consultants through a Community Design Collaborative (CDC) service grant to develop a schoolyard greening plan for E.M. Stanton K-8 School in South Philadelphia.  The CDC all-volunteer team collaborated with stakeholders and community to develop project goals based on the school community’s needs, interests, and capacity. Our proposal transforms the schoolyard from a 9,400 square foot lot of deteriorated asphalt, into an intensely programmed open space for learning, performance, and play—using green stormwater infrastructure and “nature play” as its framework.

The design introduces natural design elements, interactive garden landscape spaces, and science garden plots, a vine-clad entry pergola, and a covered stage for performance and outdoor teaching. Rain gardens define the contours of the nature play area, allowing students to witness the action of their natural environment. 

The project report provides the client with illustrative renderings, a descriptive narrative of the community process and proposals, an estimate of probable costs, maintenance plan, phasing plan, and analysis of periphery opportunities on and adjacent to the school grounds. This report has been successfully employed to seek grants and other resources to fund the final design and construction of a thriving green schoolyard for the Stanton School.